eBot

Navigare si evitare obstacole

Navigarea și evitarea obstacolelor sunt două dintre cele mai importante aspecte ale roboticii mobile, mai ales atunci când vine vorba de livrarea automatizată de alimente sau băuturi într-un restaurant. În acest sens, tehnologiile LIDAR, SLAM și VSLAM sunt extrem de utile pentru a ajuta roboții să se deplaseze cu ușurință și siguranță prin interiorul restaurantului.

Senzorul LIDAR este un instrument utilizat pentru a măsura distanța de la robot la obiectele din jur. Acesta funcționează prin emiterea de fascicule laser și apoi măsurarea timpului necesar pentru ca acestea să ajungă la un obiect și să se întoarcă la senzor. În acest fel, LIDAR poate detecta obiectele din apropierea robotului și poate crea o hartă tridimensională a mediului înconjurător.

SLAM (simultaneous localization and mapping) este o tehnologie care permite robotului să creeze o hartă a mediului înconjurător, în timp ce se deplasează prin el. Utilizând datele colectate de la LIDAR, dar și de la alte senzori, cum ar fi senzorii de accelerare și giroscop, robotul poate să determine poziția sa relativă față de mediul înconjurător și să își actualizeze harta pe măsură ce se mișcă.

VSLAM (visual simultaneous localization and mapping) reprezintă o îmbunătățire a tehnologiei SLAM, care folosește și datele colectate de la camerele video ale robotului pentru a crea și actualiza harta mediului înconjurător. Acest lucru este posibil prin detectarea și urmărirea caracteristicilor unice ale obiectelor, cum ar fi marginile sau colțurile, pentru a determina poziția robotului.

Pentru un robot de livrare într-un restaurant, aceste tehnologii pot fi utilizate pentru a ajuta robotul să se deplaseze în siguranță prin restaurant, evitând obstacolele și menținându-se pe traseu. Folosind hărțile create de SLAM și VSLAM, robotul poate să își determine poziția și să găsească cel mai bun traseu către destinație.

În plus, senzorii LIDAR pot detecta obiecte din apropierea robotului, iar software-ul robotului poate lua decizii cu privire la cum să evite aceste obstacole. De exemplu, robotul poate schimba traseul, să oprească și să aștepte până când obstacolul este îndepărtat sau să își ajusteze viteza și direcția pentru a evita impactul.

În concluzie, tehnologiile LIDAR, SLAM și VSLAM sunt foarte importante pentru navigarea și evitarea obstacolelor în roboții de livrare în restaurante. Aceste tehnologii ajută la crearea de hărți precise ale mediului încon

Social Share:

Categorii

Articole Conexe

Solicitati TEST

Pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor dvs. acum aveţi...

Impresii expoziție

În primul rând, ne simţim obligaţi a vă mulţumi...

TechExpo 2023

În perioada 26-28 Mai 2023 avem plăcerea să va...